Stucwerk

 

Stucwerk is een fraaie wandafwerking die o.a. kan worden toegepast op metselwerk, gipsplaten en wanden van gasbetonblokken.

Bijna overal komt stucwerk voor. Stucwerk wordt toegepast als basislaag voor verdere afwerking, maar kan ook zelf een decoratieve functie hebben.

Hoe gaat HeMéstuc te werk:

De te behandelen oppervlaktes zoals muren of plafonds dienen goed schoon, stof en vetvrij te zijn en zullen eventueel worden behandeld met een voorbehandelingsmiddel. Voor een gladde wand is een ander soort voorbehandelingsmiddel nodig dan voor een ruwe. Voorbehandelen is vooral nodig bij niet of zwak zuigende ondergronden zoals beton en bij onregelmatig zuigende muren, zoals een wand van gasbetonblokken of metselwerk van verschillende soorten steen.

Als de muur een uitwendige hoek heeft, worden hier hoekprofielen tegenaan gezet. Zo wordt voorkomen dat de hoek later beschadigd raakt. Deze hoekprofielen worden bevestigd met een paar dotten gips.

Er is keus uit verschillende soorten gipsmortel. Rotband en Goldband worden gebruikt voor een pleisterlaag die als basis dient voor verdere bewerking, bijvoorbeeld behang of tegels.

Het verschil tussen Rotband en Goldband is dat Rotband wordt gebruikt voor laagdiktes vanaf 5 mm en Goldband voor lagen vanaf 10 mm. Er is ook Fix & Finish, dat gebruikt wordt voor een laag van ongeveer 2 mm. Geelband geeft een schuurwerkeffect: het zorgt voor decoratief stucwerk dat geen verdere afwerking nodig heeft.